China’s dominantie over de Bitcoin-mijnbouw kan dagen voorbij zijn

Amerikanen en Europeanen beginnen de potentiële voordelen van de directe winning van bitmunten opnieuw te beoordelen, in plaats van ze alleen maar te kopen.

Het tijdperk van de bitcoin-mijnbouw in China komt wellicht ten einde na acht jaar waarin het land het voortouw heeft genomen.

Vandaag heeft Marathon Patent Group Inc, die op Nasdaq is genoteerd, aangekondigd dat het een niet-bindend memorandum van overeenstemming heeft ondertekend om Digital Currency Miners of North America („DCMNA“) te vormen, een in de VS gevestigd bedrijf met als missie het creëren van een beter mijnbouwklimaat voor Noord-Amerikaanse mijnwerkers, het helpen verbeteren van de financiële prestaties en het creëren van Noord-Amerika’s eerste coöperatieve mijnbouwpool.

Marathon zei dat het $217 miljoen investeerde in fondsen Bitcoin Storm die vorig jaar werden opgehaald om 103.060 stuks Bitmain-mijnmateriaal te kopen, het materiaal zal een capaciteit hebben van 10,36 EH/s, of ongeveer 10 procent van de huidige Bitcoin hashrate, zodra het volledig is ingezet.

„Ongeveer 60 procent van de verkoop van mijnbouwapparatuur in de laatste twee kwartalen of meer zijn verkocht buiten China en voornamelijk aan Noord-Amerika,“ zei Mustafa Yilham uit Peking onlangs, toevoegend:

„Naarmate we meer mijnbouwactiviteiten in Noord-Amerika beginnen te zien, zullen we ook meer Amerikaanse mijnbouwpools gaan zien.

Bovendien kondigde de in Frankfurt gevestigde Northern Data AG een aankoop aan van $100 miljoen aan ASIC-apparatuur die „overeenkomt met een extra capaciteit van meer dan 200 MW, die zal worden toegewezen aan maximaal vijf nieuwe datacenters“. De uitbreiding van deze nieuwe datacenters wordt versneld door de enorme groei van de vraag van klanten“.

De Bitcoin-mijnbouw is vandaag de dag zeer winstgevend geworden, vooral als er gebruik wordt gemaakt van hernieuwbare energie, of waterkracht, wat voor Europa overvloedig kan zijn.

Zonne-energie wordt minder gebruikt, maar de Amerikaanse woestijn begint al een zonneboerderij te worden, waarbij de behoeften van de bitcoin-mijnindustrie een aantal van deze technologieën, waaronder halfgeleiders, in een stroomversnelling brengen.

„De Bitcoin-mijnbouw zal in de komende één tot twee jaar meer gedecentraliseerd zijn in vergelijking met een van de voorgaande jaren, toen de mijnbouw een grote operatie werd in China,“ zei Yilham.

Een deel daarvan kan te wijten zijn aan de meer beklemmende omgeving in China, waar de mijnwerkers sinds 2017 nerveus zijn.

„De Chinese regering heeft gevraagd dat waterkrachtcentrales de stroomvoorziening van cryptomane mijnbouwbedrijven sinds 8 dec. stopzetten wegens onvoldoende elektriciteitsverbruik voor de industrie en de bevolking.

Dit is een van de meest recente rapporten van China, waarbij de regering van het land haar best doet om haar vijandigheid te uiten en tegelijkertijd probeert om de bitcoins exportindustrie niet te veel te kwetsen.

De belangrijkste drijfveer is echter waarschijnlijk een verschuiving in de dynamiek, die wordt benadrukt door de recente goedkeuring van een wet door Iran om bitcoins te gebruiken voor de invoer.

Dit illustreert het potentieel strategisch belang van de bitcoin-mijnbouw, waarbij Rusland de op twee na grootste ter wereld is, net na China en de Verenigde Staten.

Amerikanen en Europeanen beginnen de potentiële voordelen van de directe winning van bitmunten opnieuw te beoordelen, in plaats van ze alleen maar te kopen.

Het lijkt er dus op dat er nu veel geld gaat naar de westerse mijnbouw, die rottende industriegebieden nieuw leven kan inblazen met nieuwe technologieclusters die schoon en hightech kunnen zijn.

Northern Data, bijvoorbeeld, beschrijft zichzelf als een leverancier van high performance computing (HPC) oplossingen op gebieden als kunstmatige intelligentie, blockchain, Big Data analyse, IoT, rendering en nu in toenemende mate bitcoin mining als gevolg van de groeiende vraag.

De voorgestelde Europese of Amerikaanse mijnwerkers zijn waarschijnlijk meer datacenters met een zware infrastructuur ter ondersteuning van de bitcoin-mijnbouw en kunnen daarom gemakkelijk de middelen verschaffen voor andere rekenintensieve functies zoals machinaal leren.

Als zodanig is dit een industrie die een slimme overheid zou willen aantrekken, omdat de tweede en derde orde effecten enorm kunnen zijn vanwege de aard van de bitcoin-mijnbouw die de industrie leidt in bepaalde gebieden van de geavanceerde computerindustrie.